Ana içeriğe atla

TWITTER'IN YENİ UYGULAMASI "BIRDWATCH"



Selamlar arkadaşlarım! Bugün sizlere dünyaca ünlü sosyal medya uygulaması Twitter’ın,gerçek dışı ve yanıltıcı içerikle mücadele amacıyla başlattığı pilot uygulaması olan “Birdwatch” hakkında bir yazı hazırladım.

Dijital platformlar hayatımıza girdiği günden beri yeni bilgilere ulaşmak ne kadar kolaysa bilgi kirliliği de o kadar fazla hale geldi. İnternet ortamı üzerinde gerçek olan bilgiler de bu bilgi kirliliği ile beraber değersizleşmeye başladı. Facebook ve TikTok gibi platformlar yanlış bilgiyle mücadelede üçüncü taraf doğrulama programlarını devam ettiriyordu.Twitter bu duruma karşı yeni bir çözüm yolu oluşturdu . Dünyada 330 milyon civarında büyük bir kullanıcı kitlesine sahip olan Twitter , gerçek dışı ve yanıltıcı içerikle mücadele amacıyla Birdwatch adlı bir pilot uygulama başlattı.
 Amerikada 1000 kadar kişiyle pilot uygulaması başlatıldı , kullanıcılara yanlış olduğunu düşündükleri paylaşımlarla ilgili ek bilgi ve belge sunma imkanı tanıyacak bu uygulama. Bu içerik Twitter yerine şirkete ait Birdwatch adlı sitede görülecek. Birdwatch teyit sitesi ile çalışacak.

Bizler bu uygulamayı kullandıkça puan da verebileceğiz.
Twitter Ürün Başkan Yardımcısı Keith Coleman, Birdwatch'a gönderilen tüm verilerin herkese açık olacağını ve dosya olarak indirilebileceğini bizler gibi meraklılar için yaptığı açıklamasında belirtti!Bu uygulamayı ve uygulama amacını Keith Coleman bize detaylarıyla açıkladı. Bu uygulamanın topluluk odaklı yaklaşımla, yanıltıcı bilgilerin yayılmasının daha hızlı engellenebileceğine inanarak ortaya çıkarıldığını söyledi.Birdwatch’a katkı vermek isteyenler - ‘Birdwatcher’, yani kuş gözlemcisi diye ifade ediliyor - yanıltıcı bilgi içerdiğini düşündüğü bir tweet gördüğünde harekete geçebiliyor. 


Yorum atmadan önce kullanıcılardan bir alt başlık seçmeleri isteniyor. Bu uygulamanın temel amaçlarını ifade eden maddeler şu şekilde:
• gerçekle örtüşmeyen bir yanlış içeriyor olması
• fotoğraf veya görsel üzerinde oynanmış olması
• yanıltıcı olabilecek eski tarihli bilgi içeriyor olması
• gerçeğe aykırı bir temsil olması ya da önemli bağlamın eksik olması
• doğrulanmamış bir iddianın gerçek gibi gösteriliyor olması
• gerçek olarak yorumlanabilecek bir şaka ya da hiciv olması gibi başlıklar altında toplanıyor.


Twitter uygulamasının bu şahane platformunu anlattığımız bu yazıda bizimle olduğunuz için teşekkür ederim sevgili Merak Sokak ailesi!
Sağlıkla kalın!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİZDEN BİRİ -1 : BERİL RAPERİN

  Selamlar arkadaşlarım! Merak Sokak ailesi olarak oluşturduğumuz yeni köşemiz olan “Bizden Biri” nin ilk yazısını yazmaktan dolayı çok mutluyum. Sizlere biraz yeni oluşumumuzdan bahsedeyim; Hayatın her alanından, birbirinden farklı meslek grupları ve konuları tartışabileceğimiz konuklarımızla sizlerin karşısındayız. Müzik,kültür sanat,siyaset   ekonomi ve birçok konuyu değerli konuklarımızla yaptığımız röportajlar ile sizlere sunacağız. Halkın tanıdığı bildiği birçok isim yerine daha adını duyurmayan ve “bizden biri” olan birbirinden yetenekli, birbirinden bilgili arkadaşlarımızla çıktığımız bu yolda desteklerinizi bekliyoruz. “Bizden Biri” nin ilk konuğu Müjdat Gezen Sanat Merkezi mezunu ve Girne Amerikan Üniversitesi Müzik Öğretmenliği bölümü öğrencisi Beril Raperin . Beril, Kıbrıs’ta üniversite okurken aynı zamanda şarkılarını sahne alarak kitlesi ile buluşturuyor. Hazırsanız röportajımıza geçelim. 1-Selam Beril,bize kendinde...

SOSYAL MEDYA OKURYAZARLIĞI NEDEN ÖNEMLİ?

Selamlar arkadaşlarım! Bugün sizlere sosyal medya okuryazarlığı hakkında bir yazı hazırladım. Her bireyin bilinçlenmesi gereken bir konu olduğunu düşündüğüm için de sizlerle paylaşmak istedim. Özellikle,içinde bulunduğumuz dijital çağ için önemli bir beceri olduğunu belirtmek isterim. Yeni medyanın gündeme gelmesiyle sosyal medya kavramı oldukça hayatımızı oldukça değiştirdi . Hepimiz kendimizi bir anda sanal dünyada iletişim kurarken, sosyal hayatlarımızı paylaşırken bulduk. Sosyal medya kullanıcılarının sayısı günden güne artıyor, herkes sosyal medyada daha aktif bir rol oynuyor. Tüm bu durumlar için sosyal medya okuryazarlığının önemi büyük. Facebook,Twitter,Instagram,Snapchat ve bunun gibi birçok sosyal medya platformu gündemimizde. Sosyal medya okur yazarlığı becerisini kazanabilmemiz için ilk olarak içinde bulunduğumuz  platformları çok iyi tanımamız gerekiyor. Sosyal medya okuryazarlığından bahsetmeye başlamışken medya okuryazarlığını atlamamak ...

NEDİR BU VERİ GİZLİLİĞİ?

 Selamlar arkadaşlarım! Bugün konumuz hepimizin gündeminde olan Whatsapp sözleşmesinin yenilenmesi. Whatsapp bir sohbet platformu. Ortaya  çıktıktan belli bir süre sonra Facebook tarafından satın alındı, Dünya üzerindeki  akıllı telefon sahibi insanların genelinde bulunan sohbet uygulaması Whatsapp, yenilenen sözleşmesi ile herkesi şaşırttı. Neden şaşırıyoruz?  Sosyal medya hesapları gündemimize geldiklerinden beri mahremiyet döneminin sonuna gelmiştik zaten! Verilerimiz ve kişisel bilgilerimiz çok uzun zamandır sandığımızdan fazla kişinin elinde! Bu bizi neden bu kadar şaşırttı ? Sosyal medya hesaplarının güvenli olduğunu düşünüyor muydunuz sahiden. Facebook, kendisinin ardından çıkan birçok sosyal mecrayı satın almıştı. Rakiplerini kendi bünyesine katarak stratejik hamleler ile ilerlemişti bu süreçte. Whatsapp sözleşmesinden önce geçmişe baktığımızda birçok Facebook veri skandallarını hatırlayalım. Birçok ülke Facebook’a dava açmış, politik ve toplumsal açıdan birç...