Ana içeriğe atla

SOSYAL MEDYA VE GÜZELLİK ALGISI




Selamlar arkadaşlarım!


Bugün sizlere sosyal medya etkisiyle normalden daha ütopik bir hal alan güzellik algısından bahsetmek istiyorum.


Toplumlar kadınları, yıllardır değişmekte olan güzellik algısına göre yönlendiriyorlar. Geçmişten bugüne bakıldığında, geçmiş yıllardaki güzellik algısıyla şuanki güzellik algısının bir olmadığını görüyoruz.


Her dönemde kadınları, o döneme göre şekillendirmeye çalışan bir durumdan bahsediyorum sizlere. Ne kadar kötü bir durum değil mi?


Kadının bilgisinden, kültüründen veya çalışkanlığından bahsetmek yerine ideal vücut ölçülerine sahip mi diye tartışıyoruz yıllardır. Kaşı ince mi yoksa kalın? Memesi büyük mü yoksa küçük mü? Beli ince mi yoksa değil mi?


Neden kadınları sürekli bir kalıba sokmak için uğraşıyoruz yıllardır? Neden insanlığın bir cinsiyetini nesneleştirmeye çalışıyoruz?




Kadının kendini beğenmesine önem verilmeden o toplumdaki erkekler ve diğer insanların fikirlerine önem veriliyor.


Örnek verecek olursam;Rönesans Döneminde ayva göbekli ve küçük göğüslü kadınlar çekiciydi. 1920’lerde kıvrımsız ve erkeksi durumların daha seksi olduğu düşünülüyordu.Hollywood’un altın çağı ile birlikte (1930-1940) atletik vücutlar tercih ediliyordu.


YANİ TOPLUM KADINI NASIL GÖRMEK İSTERSE KADIN O ŞEKLE BÜRÜNMEK ZORUNDAYDI.


Peki günümüzde durum nasıl? Sosyal medyanın güzellik algısını nasıl etkiliyor?


Şimdi şöyle bir durum var ki sosyal medya kullanıcılarımız kusursuz olmayı  misyon edinmişler kendilerine. Photoshoplar her yerde! 

Bir de yeni story efektleri geldi, insanın yüzünü istediği her hale getiren! Mükemmel işler oldu bunlar (!) , kendimizi sevmekten kaçmak için çok iyi bir zemin hazırladı!


Sosyal medyada gördüğümüz herkes birbirinin aynısı. Özellikle influencer denilen topluluk ortaya çıktığından beri herkes birbiriyle aynı tarzda giyiniyor,aynı vücutlara sahip olmaya çalışıyor,aynı makyajı yapıyor...


AYNILAŞMAYIN BIRAKIN LÜTFEN!


Kilolu olmak, tüylerini almamayı tercih etmek, ince belli olmamak, makyaj yapmamak bizi daha az güzel yapmıyor. Bizler toplumun bize dayattığı şekilde değil kendimizce güzel hissediyoruz kendimizi. Sosyal medyadaki leş mağaranızda yaptığınız kusursuzluk çalışmalarını hepimiz görüyoruz!




AMA KUSURSUZ DEĞİLSİNİZ!

HİÇ KİMSE KUSURSUZ DEĞİL!


Bunu hep söylüyorum, dış görünüşünüze yaptığınız yatırımın yarısını  iç dünyanız için yapsaydınız daha güzel bir toplumda ya da daha güzel bir dünyada yaşıyor olabilirdik.


İşin garibi şudur ki; toplumsak güzellik algısını değiştirmek için sosyal medyada boy gösterenler aslında tam da toplumun onlardan bekledikleri şekildeler.


Canlarım, samimi değilsiniz! Bu şekilde devam ederseniz de olamazsanız! Siz İnstagramda kullandığınız bir yüz efektini beğendikten sonra aynı yüz hatlarına sahip olmak için estetik yaptırırsanız bu iş olmaz!


Kusursuzluğu misyon edinmeyen arkadaşlarım, şimdi sizlere konuşuyorum.

Biz biz olduğumuz için! Kendimiz olabildiğimiz için güzeliz. İnstagramda,Twitterda ya da başka bir sosyal mecradaki güzellik algısını kabul ettiğimiz için değil.


Önemli olan iç dünyamızın güzelliği.

Önemli olan bizim kendimizi nasıl hissettiğimiz.


Kendinize çok iyi bakın,sağlıkla kalın.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİZDEN BİRİ -1 : BERİL RAPERİN

  Selamlar arkadaşlarım! Merak Sokak ailesi olarak oluşturduğumuz yeni köşemiz olan “Bizden Biri” nin ilk yazısını yazmaktan dolayı çok mutluyum. Sizlere biraz yeni oluşumumuzdan bahsedeyim; Hayatın her alanından, birbirinden farklı meslek grupları ve konuları tartışabileceğimiz konuklarımızla sizlerin karşısındayız. Müzik,kültür sanat,siyaset   ekonomi ve birçok konuyu değerli konuklarımızla yaptığımız röportajlar ile sizlere sunacağız. Halkın tanıdığı bildiği birçok isim yerine daha adını duyurmayan ve “bizden biri” olan birbirinden yetenekli, birbirinden bilgili arkadaşlarımızla çıktığımız bu yolda desteklerinizi bekliyoruz. “Bizden Biri” nin ilk konuğu Müjdat Gezen Sanat Merkezi mezunu ve Girne Amerikan Üniversitesi Müzik Öğretmenliği bölümü öğrencisi Beril Raperin . Beril, Kıbrıs’ta üniversite okurken aynı zamanda şarkılarını sahne alarak kitlesi ile buluşturuyor. Hazırsanız röportajımıza geçelim. 1-Selam Beril,bize kendinde...

SOSYAL MEDYA OKURYAZARLIĞI NEDEN ÖNEMLİ?

Selamlar arkadaşlarım! Bugün sizlere sosyal medya okuryazarlığı hakkında bir yazı hazırladım. Her bireyin bilinçlenmesi gereken bir konu olduğunu düşündüğüm için de sizlerle paylaşmak istedim. Özellikle,içinde bulunduğumuz dijital çağ için önemli bir beceri olduğunu belirtmek isterim. Yeni medyanın gündeme gelmesiyle sosyal medya kavramı oldukça hayatımızı oldukça değiştirdi . Hepimiz kendimizi bir anda sanal dünyada iletişim kurarken, sosyal hayatlarımızı paylaşırken bulduk. Sosyal medya kullanıcılarının sayısı günden güne artıyor, herkes sosyal medyada daha aktif bir rol oynuyor. Tüm bu durumlar için sosyal medya okuryazarlığının önemi büyük. Facebook,Twitter,Instagram,Snapchat ve bunun gibi birçok sosyal medya platformu gündemimizde. Sosyal medya okur yazarlığı becerisini kazanabilmemiz için ilk olarak içinde bulunduğumuz  platformları çok iyi tanımamız gerekiyor. Sosyal medya okuryazarlığından bahsetmeye başlamışken medya okuryazarlığını atlamamak ...

NEDİR BU VERİ GİZLİLİĞİ?

 Selamlar arkadaşlarım! Bugün konumuz hepimizin gündeminde olan Whatsapp sözleşmesinin yenilenmesi. Whatsapp bir sohbet platformu. Ortaya  çıktıktan belli bir süre sonra Facebook tarafından satın alındı, Dünya üzerindeki  akıllı telefon sahibi insanların genelinde bulunan sohbet uygulaması Whatsapp, yenilenen sözleşmesi ile herkesi şaşırttı. Neden şaşırıyoruz?  Sosyal medya hesapları gündemimize geldiklerinden beri mahremiyet döneminin sonuna gelmiştik zaten! Verilerimiz ve kişisel bilgilerimiz çok uzun zamandır sandığımızdan fazla kişinin elinde! Bu bizi neden bu kadar şaşırttı ? Sosyal medya hesaplarının güvenli olduğunu düşünüyor muydunuz sahiden. Facebook, kendisinin ardından çıkan birçok sosyal mecrayı satın almıştı. Rakiplerini kendi bünyesine katarak stratejik hamleler ile ilerlemişti bu süreçte. Whatsapp sözleşmesinden önce geçmişe baktığımızda birçok Facebook veri skandallarını hatırlayalım. Birçok ülke Facebook’a dava açmış, politik ve toplumsal açıdan birç...