Ana içeriğe atla

İNGİLİZCE BİLMEK ŞART MI?

 




Selamlar arkadaşlarım!

Bugün sizlere hayatımızda oldukça önemli bir faktör haline gelen İngilizce dilinden bahsedeceğim.Global bir dil olmasından dolayı eğitim,iş,sosyal ya da kültürel hayat açısından büyük bir önem taşıyor İngilizce. İngilizce’nin öneminin farkında olan büyük bir topluluk olsa bile “Ben neden İngilizce öğreniyorum?” sorularıyla da karşılaşıyoruz.Ben de İngilizce Mütercim Tercümanlık öğrencisi olarak sizlere İngilizce ile alakalı bilgilendimeler de bulunacağım.

Öncelikle yeni bir dil öğrenmenin bize ne gibi bir katkısı olur onu inceleyelim hep birlikte.

Birden çok dil konuşabilen kişilerin beyinlerinde yer alan gri madde tek bir dil konuşabilenlere oranla daha fazladır.

Peki gri madde nedir?

Beyin gri maddesi, merkezi sinir sisteminin temel bileşenlerinden biridir ve sinir hücresinden meydana gelir. Gri madde, beyinde bilgi işlemeden sorumludur.  Görme, konuşma, koklama, duyma, karar verme, idrak gibi hareketlerin yönetiminde görev alır. Hepimiz yeni bir dil konuşurken doğru yerde doğru kelimeyi seçmenin ne kadar zor olduğunu biliriz. Ancak bu durum beyin için oldukça yararlı. Bu sayede hafızasını güçlendiren beyinde gri madde sayısı artar ve beyin aktif şekilde çalışmaya başlar. Yaşınız  kaç olursa olsun, beyninizin dil öğrenimi ile ilgili olan bölümünü çalıştırıp, eğitebilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey ise motivasyon ve yeterince zaman. Kısacası yetişkinler, daha genç yetişkinler gibi dilde uzmanlaşabilir. Üstelik bunun yanında daha sağlıklı, genç ve işlevsel bir beyne de sahip olabilir.

İngilizce neden önemli?

İngilizce öğrenmek isteyenlerin ya da İngilizce öğrenmenizi isteyen insanların sayısı sürekli artıyor. Okullarda İngilizce eğitimi artık çok daha küçük yaşlarda başlıyor. İş ilanlarında İngilizce bilmek şart haline geldi. İngilizce, hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor.

Bu durumun en önemli nedeni İngilizce’nin küreselleşen dünyanın ortak dili haline gelmesi. Dünyanın dört bir köşesinde konuşulan ortak dil olan İngilizce  54 ülkede 500 milyonu aşkın kişinin ana dili olmasına rağmen yaklaşık olarak  1.200 milyar insan İngilizce konuşabiliyor. Farklı ülkelerden insanların bir araya geldiği hemen her ortamda İngilizce konuşuluyor ve tüm alanlarda İngilizce şart haline geliyor.

Dil iletişim için en önemli etkendir. Dünya üzerinde birçok toplum birçok farklı dil ile konuşur. Farklı dilleri konuşan insanlar dünya üzerinde bir noktada buluştuğunda ise birbirleriyle genellikle İngilizce konuşarak iletişim kurarlar.

 

 

İNGİLİZCE GLOBAL BİR DİLDİR!

 

Son yıllarda farklı bir dil öğrenmenin önemi artsa  da aslında bu yüz yıllardır süregelen bir durumdur.Türkiye’de yabancı dil öğrenme süreci incelendiğinde bu durumun Osmanlı Devlet’inden itibaren önemli bir konu olduğu görülmektedir.

Bu açıklamaları yapmış olduğum araştırmalar sonucunda okuduğum bi makaledeki alıntılar ile destelemek istiyorum.

“Türkiye’de yabancı dil öğretimi geleneği Osmanlı İmparatorluğu zamanında başlamıştır. O dönemde özellikle medreselerde Arapça eğitimi ön plana çıkmış ve sonrasında farklı mekteplerde Fransızca, Farsça, İngilizce, Almanca, İtalyanca, Rumca ve Bulgarca gibi diller de öğretilmeye başlamıştır; ancak Osmanlı döneminde de yabancı dil öğretiminde tam bir başarı yakalanamamıştır (Ergin, 1977). Osmanlı’nın son döneminde Lisan Mektepleri bünyesinde Fransızca başta olmak üzere yabancı dil eğitimi verilmiş; Galatasaray Lisesi bünyesinde Fransızca, Robert Koleji bünyesinde ise İngilizce eğitim verilmeye başlanmıştı (Çakır, 2017). “

 

Türkiyedeki dil öğreniminin çok uzun  yıllardır önem taşıyan bir konu olduğunu açıklamış olsam da dünya genelinde bu, birçok toplum içinde önemli bir durumdur.Birçok millet , dil öğrenmenin önemini atasözleriyle bütünleştirmiştir.

Nedir peki bu atasözleri? Hadi sizlere birkaç örnek sunalım; dünyada dil öğrenmenin önemi vurgulayan birkaç farklı milletin atasözlerinden bahsedeyim:

Bir dil öğrenmek, dünyaya açılan bir pencere daha demektir. (Çin Atasözü)

İnsanlar bildikleri dil sayısı kadar hayat yaşarlar. (Çek Atasözü)

Bir dil bir insan, iki dil iki insan (Türk Atasözü)

Yeni bir dil, yeni bir hayat (İran Atasözü)

Bir dil öğren, bir savaşı önle. (Arap Atasözü)

Bir dil ile Roma'ya gidebilirsin (Quebec Atasözü)

İnsanların seni anlamasını istiyorsan onların dilini konuş (Afrika Atasözü)

Yeni bir dil öğren, yeni bir ruh edin. (Çek Atasözü)

 

Peki ülkemizdeki İngilizce öğrenimine bir göz atalım mı?

E hadi o zaman!

Ülkemizde İngilizce öğretimi devlet okullarında 2. sınıftan itibaren, özel okulların hemen hepsinde ise 1. sınıftan itibaren başlatılmaktadır. Hatta bazı  okul öncesi eğitim kurumlarınında öğrenci İngilizce ile tanıştırılmaktadır. Erken yaşta dil eğitimi  ülkemizde geç kalmış bir uygulamadır.

Dünyada 50’den fazla şehirde faaliyet gösteren EF Education First Dil Okullarının yaptığı araştırmada 63 ülkedeki İngilizce yeterli seviyesi ölçülmüş halde. Listede Danimarka ilk sırada yer alırken ülkemiz ise 47. sırada yer alıyor.

Durumun ciddiliğini umarım hepimiz anlayabiliyoruzdur!

Türkiyede’ki İngilizce öğretiminde yapılan hatalardan bahsedecek olursak; dilin kendisini değil de dilin kurallarının öğretilmeye çalışılması.Dilin dört temel beceresi vardır; anlama, okuduğunu anlayabilme, konuşabilme ve yazabilme. Bu tüm diller için geçerli olan ortak kuraldır.İletişim kurabilmek için kişinin,  yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade etmesi gerekir.

KİŞİ DİLİN KENDİSİNİ ÖZÜMSEMELİDİR,KURALLARINI DEĞİL!

Bu konuyla alakalı Avrupa Konseyi Yaşayan Diller Projesinde Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Özcan Demirel’in tavsiyeleri şu şekilde;

“Gramer yerine anlama, dinleme, konuşma ve yazmaya yönelik bir İngilizce eğitimi,ders kitaplarının yenilenmesi,cep telefonlarından istifade edilmesi,öğretmenlerin uzmanlaşması.”

Ülkemiz birçok şeyde geç kaldığı gidi dil öğrenimi konusundaki uzmanlaşma sürecinde de gecikti ve hala birçok zorluk yaşıyor.

Bizler içim önemli olan bilinçli birer birey olabilmek,tek bir yere sınırlı kalmadan birçok kaynakla öğrenim sürecimizi devam ettirebilmek.Bunu sadece öğrenci arkadaşlarım için söylemiyorum.Öğrencilik sadece 5-10 yıl ile sınırlayabileceğiniz bir süreç değildir.Hepimiz hayatımız boyunca birer öğrenci olduğumuzu unutmamalı, öğrenmeye ve araştırmaya devam etmeliyiz.

Bugün yazımızda da bizimle olduğunuz için çok teşekkür ederiz.

Unutmayın!

Her yeni lisan,bir insan!


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BİZDEN BİRİ -1 : BERİL RAPERİN

  Selamlar arkadaşlarım! Merak Sokak ailesi olarak oluşturduğumuz yeni köşemiz olan “Bizden Biri” nin ilk yazısını yazmaktan dolayı çok mutluyum. Sizlere biraz yeni oluşumumuzdan bahsedeyim; Hayatın her alanından, birbirinden farklı meslek grupları ve konuları tartışabileceğimiz konuklarımızla sizlerin karşısındayız. Müzik,kültür sanat,siyaset   ekonomi ve birçok konuyu değerli konuklarımızla yaptığımız röportajlar ile sizlere sunacağız. Halkın tanıdığı bildiği birçok isim yerine daha adını duyurmayan ve “bizden biri” olan birbirinden yetenekli, birbirinden bilgili arkadaşlarımızla çıktığımız bu yolda desteklerinizi bekliyoruz. “Bizden Biri” nin ilk konuğu Müjdat Gezen Sanat Merkezi mezunu ve Girne Amerikan Üniversitesi Müzik Öğretmenliği bölümü öğrencisi Beril Raperin . Beril, Kıbrıs’ta üniversite okurken aynı zamanda şarkılarını sahne alarak kitlesi ile buluşturuyor. Hazırsanız röportajımıza geçelim. 1-Selam Beril,bize kendinde...

SOSYAL MEDYA OKURYAZARLIĞI NEDEN ÖNEMLİ?

Selamlar arkadaşlarım! Bugün sizlere sosyal medya okuryazarlığı hakkında bir yazı hazırladım. Her bireyin bilinçlenmesi gereken bir konu olduğunu düşündüğüm için de sizlerle paylaşmak istedim. Özellikle,içinde bulunduğumuz dijital çağ için önemli bir beceri olduğunu belirtmek isterim. Yeni medyanın gündeme gelmesiyle sosyal medya kavramı oldukça hayatımızı oldukça değiştirdi . Hepimiz kendimizi bir anda sanal dünyada iletişim kurarken, sosyal hayatlarımızı paylaşırken bulduk. Sosyal medya kullanıcılarının sayısı günden güne artıyor, herkes sosyal medyada daha aktif bir rol oynuyor. Tüm bu durumlar için sosyal medya okuryazarlığının önemi büyük. Facebook,Twitter,Instagram,Snapchat ve bunun gibi birçok sosyal medya platformu gündemimizde. Sosyal medya okur yazarlığı becerisini kazanabilmemiz için ilk olarak içinde bulunduğumuz  platformları çok iyi tanımamız gerekiyor. Sosyal medya okuryazarlığından bahsetmeye başlamışken medya okuryazarlığını atlamamak ...

NEDİR BU VERİ GİZLİLİĞİ?

 Selamlar arkadaşlarım! Bugün konumuz hepimizin gündeminde olan Whatsapp sözleşmesinin yenilenmesi. Whatsapp bir sohbet platformu. Ortaya  çıktıktan belli bir süre sonra Facebook tarafından satın alındı, Dünya üzerindeki  akıllı telefon sahibi insanların genelinde bulunan sohbet uygulaması Whatsapp, yenilenen sözleşmesi ile herkesi şaşırttı. Neden şaşırıyoruz?  Sosyal medya hesapları gündemimize geldiklerinden beri mahremiyet döneminin sonuna gelmiştik zaten! Verilerimiz ve kişisel bilgilerimiz çok uzun zamandır sandığımızdan fazla kişinin elinde! Bu bizi neden bu kadar şaşırttı ? Sosyal medya hesaplarının güvenli olduğunu düşünüyor muydunuz sahiden. Facebook, kendisinin ardından çıkan birçok sosyal mecrayı satın almıştı. Rakiplerini kendi bünyesine katarak stratejik hamleler ile ilerlemişti bu süreçte. Whatsapp sözleşmesinden önce geçmişe baktığımızda birçok Facebook veri skandallarını hatırlayalım. Birçok ülke Facebook’a dava açmış, politik ve toplumsal açıdan birç...